goede gerst

Actualiteiten

Agrifirm: Brouwgerst telen wint aan populariteit

maandag, 4 september, 2017

Vanwege de hoge premies is brouwgerst al het meest geteelde zomergraan in het noordelijke deel van Nederland. Agrifirm is de enige partij in Nederland die jaar op jaar deze premie uitbetaald.

De laatste jaren zijn in de veredeling van brouwerst grote stappen gezet, vooral in de opbrengstpotentie. Daardoor kan de teelt van wintergerst concurreren met wintertarwe. De relatief vroege oogst geeft arbeidsspreiding.

De teelt van winterbrouwgerst heeft als voordeel dat het land vroeg vrijkomt. Daardoor is er meer kans om wortelonkruiden in de stoppen aan te pakken, mest aan te wenden of een groenbemester in te zaaien.

Hogere opbrengst

Akkerbouwer Arian van der Eijk uit Zeewolde (Fl.) teelde dit jaar voor het zevende jaar op rij winterbrouwgerst voor Agrifirm. De oogst ging vroeg van start dit jaar. Van der Eijk dorste zijn gerst eind juni en begin juli en behaalde naar eigen zeggen hogere opbrengsten dan voorgaande jaren.

Van der Eijk teelde dit jaar voor het eerst het ras Etincel, een ras wat goed geschikt is als brouwgerst en wat van nature een hoge opbrengst oplevert. Van der Eijk merkte dat goed. ‘Ten opzichte van andere jaren had ik een hogere opbrengst als normaal, zeker in vergelijking met vorig jaar.’

De Flevolandse akkerbouwer, die naast winterbrouwgerst ook nog wintertarwe, aardappelen, uien, bieten en luzerne teelt, heeft gekozen voor winterbrouwgerst vanwege spreiding in zijn bouwplan. De gerst wordt vroeg gezaaid, in september, en kent eveneens een vroege oogst.

Groenbemester

Na de oogst zaait Van der Eijk groenbemester om de bodem van organische stof te voorzien. Van der Eijk: ‘Omdat de gerst vroeg gezaaid moet worden, moet er in het bouwplan wel rekening gehouden worden met de voorvrucht, maar het voordeel van de winterbrouwgerst is dat hij prima na de tarwe kan.’

Als voordelen van de winterbrouwgerst noemt Van der Eijk naast het financiële voordeel ook de besparing op bemesting en bespuiting. ‘Ik blijf zeker winterbrouwgerst telen, het is een mooie vroege teelt met een goede opbrengst die mooi in het bouwplan past.’

Bron: agrifirm.nl, 22/08/2017

MENU