goede gerst

Actualiteiten

Bier van lokale teelt op tweede gezicht behoorlijk lastig

donderdag, 18 mei, 2017

Bier maken uit lokaal geteelde ingrediënten is vrij lastig. Biersommelier Frank Wouters van Opener Bier wil graag met eigen gerst, eigen bronwater en eigen hop aan de slag, maar ervoer dat het maken van een goed ambachtelijk bier lukt, maar dat het werken met lokale ingrediënten op technische, wettelijke en logistieke drempels stuit.

Wouters sprak op de eerste NIBEM-ketendag in Bodegraven. NIBEM, organisatie voor brouwers en mouters, wilde op deze themadag diep in de keten duiken en de samenhang tussen alle stappen van teelt tot markt belichten. Wouters heeft met zijn Opener Bier ook het doel om eerlijk te zijn over bier. Bij een dergelijk natuurproduct past volgens hem dat alle stappen in de productie inzichtelijk zijn voor de consument. In het verlengde daarvan past een streekbier uit lokale ingrediënten, maar hier stuitte Wouters wel op beperkingen.

Wouters teelt zelf brouwgerst en hop en hij heeft een eigen waterbron. Alles is dus aanwezig voor de productie van regiobier. In zijn presentatie op de ketendag legde hij uit waarom het toch moeilijk is om met alle grondstoffen binnen handbereik dat bier te maken:

Water
Allereerst blijkt dat de bron een eerste certificering nodig heeft. Dat kost ongeveer 5.000 euro volgens de ondernemer. Daarna moet de bron bemonsterd worden en dat kan alleen door een paar bevoegde instituten gebeuren. Kosten zijn per jaar nog eens 2.800 euro. „Wij produceren per jaar 250 tot 500 hectoliter bier. Het is daarom voor ons nog iets te duur om met eigen bron te werken.”

Gerst
Voor Wouters zou het mooi zijn als hij van de enkele hectares gerst die hij verbouwt mout zou kunnen laten maken voor zijn eigen bier. Hier blijkt de schaal een probleem. Mouters hebben grotere batches nodig om dezelfde gerst te vermouten die ze vervolgens terugleveren aan de brouwer. Wouters kan dus wel gerst laten zien aan de bezoekers van zijn brouwerij, maar waarschijnlijk brouwt hij met andere partijen gerst.

Hop
Vier soorten hop verbouwt Wouters op zijn bedrijf in Dongen. „Probleem hier is het bepalen van de gehaltes alfazuur in de hop. Dat moet een labaratorium doen en dat is wederom duur. We gebruiken onze eigen hop daarom als aromahop en anderen voor het brouwen.” Lokaal ingrediënten telen is dus moeilijk. „Je zou kunnen zeggen dat je als brouwer het beste vooral bij je ketel kunt blijven. Ik denk alleen wel dat je voor de consument met een goed verhaal moet komen om je te onderscheiden.”

Dit artikel is op 18 mei 2017 gepubliceerd op de website Akkerwijzer.nl van uitgeverij Agrio uitgeverij bv. Klik hier voor het originele bericht.

MENU