goede gerst

Actualiteiten

Modellen ontwikkeld om mycotoxinen in granen te voorspellen

donderdag, 3 januari, 2019

Wageningen University & Research heeft nieuwe modellen ontwikkeld die het gehalte aan mycotoxinen kunnen voorspellen. Dit zijn giftige stoffen die voorkomen in onder andere granen en noten. Met deze gratis modellen kunnen graantelers het mycotoxinegehalte beperken. Via het ontwikkelde model wordt al vanaf ongeveer 2 weken voor de bloei het mycotoxinegehalte van het graan bij de oogst voorspeld. Telers kunnen op grond van de voorspellingen bijvoorbeeld besluiten om op een ander moment te oogsten of om fungiciden in te zetten, en aankopende partijen kunnen ervoor kiezen om een partij graan apart op te slaan.

Schimmels in granen, noten en andere producten maken van nature mycotoxinen aan. Deze giftige stoffen zijn in bepaalde hoeveelheden schadelijk voor mens en dier. Er bestaan in de Europese Unie wettelijke limieten voor het maximaal toegestane gehalte. De weersomstandigheden spelen een grote rol in de vorming van mycotoxinen. Telers kunnen de vorming van deze stoffen niet helemaal voorkomen maar wel beperken door goed management.

Wageningen University & Research in samenwerking met het bedrijfsleven modellen ontwikkeld die het mycotoxinegehalte voorspellen. Hiervoor werden tijdens een periode van 4 jaar enquêtes gehouden onder graantelers in Nederland en werden graankorrels verzameld voor onderzoek door Rikilt. Het project begon in 2015 en bevindt zich nu in de afrondende fase. Daarna worden de modellen gratis online beschikbaar gesteld.

Er lopen ook twee Europese projecten die gericht zijn op het verminderen van de mycotoxinebesmetting: MycoKey en MyToolBox. Naar verwachting worden modellen uit MyToolBox eind 2019 beschikbaar gesteld voor telers en andere partijen in de graanketen.

Bron: Wageningen University & Research, 21/12/18

MENU